7 Mayıs 2005Can Tüzüner
İstanbul'da 4 - 6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Forum İstanbul etkinlikleri çerçevesinde bir konuşma yapan Oxford Üniversitesi profesörü Dr. David Stainforth, karbon dioksit emisyonlarının artmasının dünya sıcaklığının 2 ila 11 derece arasında yükselmesine neden olacağı uyarısında bulundu.
Dr. Stainforth, Panasonic Tekofaks'ın sponsorluğuyla gerçekleştirilen toplantıda, Akdeniz havzasında yer alan Türkiye'nin bu bölgede yaşanacak köklü değişiklerden payını alacağını söyledi. Oxford Üniversitesi tarafından 2000 yılında başlatılan Climateprediction.net projesinin yöneticisi olan iklimbilimci Dr. Stainforth, karbon dioksit düzeyinin Endüstri Devrimi öncesinin iki katına çıkması durumunda, küresel iklimde köklü değişiklikler meydana gelebileceğinin altını çizdi. DÜNYA 11 DERECE ISINABİLİR Proje kapsamında 150 ülkeden 110 bini aşkın bilgisayar kullanıcısının PC'lerine gönüllü olarak yükledikleri bir yazılımı kullanarak, geleceğe yönelik iklim projeksiyonları yapan Dr. Stainforth, gerçekleştirilen 70 bine yakın projeksiyonun sonuçlarını açıkladı. Climateprojection.net yazılımı, kurulduğu bilgisayarların atıl işlemci gücünü iklim hesaplamaları yapmak için kullanıyor. Farklı değişkenleri göz önüne alarak yürütülen projeksiyonlar, dünya üzerindeki toprak ve su sıcaklıklarının gelecek 50 - 150 yıl arasında 2 ile 11 derece arasında değişeceğini gösteriyor. Karbon dioksit salınımlarının bugün tamamen kesilse bile, küresel ısınmanın gelecek 20 sene boyunca seyrinin geriye dönmeyeceğini belirten David Stainforth, ısı değişimlerinin 6 dereceyi bulması durumunda yaşanacak iklim değişikliklerini "felaket" olarak nitelendirdi.
21'inci yüzyılın ikinci yarısında meydana gelebilecek böyle bir değişim, mevcut pek çok yerleşimin ve tarım alanının uygun koşullarını kaybetmesine neden olacak. Yerleşim birimleri, su kaynakları ve tarım alanlarındaki kaymalar pek çok yerel ve uluslararası soruna ve çatışmaya yol açacak boyutta olacak. Tarım arazileri çölleşen bölgelerde, tarım başka noktalara aktarılacak. İngiliz uzman bunun birçok ülke arasında sınır çatışmalarını tetikleyeceğini öngörüyor. | İklimbilimci Profesör David Stainforth, Oxford Üniversitesi'nde yürütülen iklim tahmin projesinin başında bulunuyor. |
TÜRKİYE TURİZMİNİ ETKİLEYECEK Dr. Stainforth, Akdeniz havzasında meydana gelecek ısınmanın bölgede yazların çok daha sıcak ve kurak geçmesine ve bitki örtüsünün dejenere olmasına yol açacağını, bu nedenle de Türkiye'nin güney kıyılarındaki turizmin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.